AHA kyseliny


Pod pojmem kyseliny si nemusíte představit jen nebezpečné tekutiny, které radši necháte zamčené někde v chemické laboratoři. Mnoho kyselin se využívá v kosmetickém průmyslu a jejich účinky jsou doslova zázračné. 

Současný trend v kosmetice je jasný – používání především přírodních látek. Ačkoliv název kyselina nezní zrovna příodně, můžete věřit, že tomu tak je. Nejčastěji využívanými kyselinami v kosmetice jsou totiž kyseliny ovocné, tedy Alfa-hydroxy-kyseliny (AHA):

  • kyselina citronová získávaná z citrusového ovoce
  • kyselina mléčná získávaná z kyselého mléka
  • kyselina vinná získávaná z vinné révy
  • kyselina jablečná získávaná z jablek a jiného ovoce

AHA kyseliny odstraňují odumřelé buňky z povrchu kůže a odkrývají buňky nové, jasnější a zdravější. Tím se jednak čistí ucpané póry, ale také dochází ke zjemnění vrásek. Navíc je pleť ztenčená, a tak se snadněji vstřebávají výživné látky aplikované na pleť. Zmíněný proces probíhá velmi rychle, a tak lze výsledky na pleti vidět již po několika dnech. Kyseliny mimo jiné povzbuzují tvorbu kolagenu, pleť hydratují, zmírňují akné a zesvětlují pigmentové skvrny.

Všechny tyto účinky kyselin ale nejsou žádnou novinkou. Říká se, že i egyptská královna Kleopatra se koupala v oslím mléce či že dámy na francouzském dvoře si potíraly pleť vínem, aby ji měly hladkou, vláčnou a bez pupínků.

Jedna z nejznámějších AHA kyselin je také kyselina glykolová, která má velmi dobré absorpční schopnosti. Nejčastěji se využívá pro chemický peeling používaný v dermatologii a plastické chirurgii.

Existuje také kyselina BHA (beta-hydroxykyselina nebo také kyselina salicylová), jedna z nejúčinnějších antibakteriálních látek, která se získává z kyseliny acetylsalicylové, ze salicinu obsaženého ve vrbové kůře, tužebníku a dalších bylinách. Tato kyselina se na rozdíl od AHA kyselin nevyužívá pro peelingy a omlazení pleti, ale především pro čištění pleti. Jelikož je kyselina salicylová rozpustná v tucích a ne ve vodě, má výbornou schopnost pronikat do pórů a čistit je zevnitř. Optimalizuje tak tvorbu kožního mazu a zároveň má protizánětlivé vlastnosti. Je velmi často využívaná ve výrobcích pro boj s aknózní pletí a proti černým tečkám.
  • Líbil se vám článek? Sdílejte jej s přáteli.

Napište našemu specialistovi

Silvie Lančová odbornice na vlasy
Silvie je Brand Manager pro značku Framesi v Čechách i na Slovensku. Můžete si tak být jisti, že vlasům a vlasové kosmetice opravdu rozumí a vždy vám správně poradí a odpoví na každý dotaz, který vás bude zajímat.

Zeptat se specialistky

Jana Škabradová odbornice na pleť
Jana je kosmetičkou tělem i duší. Vystudovala kosmetologii a otevřela si vlastní salón. Miluje značku Alissa Beauté a stala se i její technoložkou a uznávanou lektorkou. Ráda vám poradí s vašimi dotazy, proto je co nejblíže specifikujte.

Zeptat se specialistky

BEAUTY BLOG - rady a tipy pro vás

Správně volba make-upu spočívá v pečlivém výběru barvy. Ta musí korespondovat s tónem pleti, tak aby make-up působil přirozeně a zároveň vyhovoval typu pleti, protože trh je samozřejmě velmi široký a
O tom, že zdravá hydratace je základ, Vás nemusíme přesvědčovat. Sami dobře víte, že naše tělo je tvořeno z 60% vodou, a ztratit dokonce pouhého 1,5% s sebou přináší první nepříjemné projevy dehydrata
Jak naprosto zbořit kadeřnické limity a vstoupit do budoucnosti krásných, zdravých a pružných vlasů?