Nejznámější kyseliny a jejich účinky



Co je to kyselina, jak vůbec vzniká a proč je pro naši pleť tak důležitá? 
 
Trendem kosmetického průmyslu je určitě maximální využití přírodních látek a extraktů z nich. Kyseliny které využíváme v kosmetickém průmyslu jsou zdrojem věčné krásy a je jich hned několik. AHA, BHA? Jaký je mezi nimi rozdíl? 

Mezi nejčastěji zmiňované patří tzv. "ovocné kyseliny"  tedy  Alfa-hydroxy-kyseliny (AHA). Nacházejí se výhradně v přírodních produktech:
  • kyselina citronová získávaná z citrusového ovoce
  • kyselina mléčná získávaná z kyselého mléka
  • kyselina vinná získávaná z vinné révy
  • kyselina jablečná získávaná z jablek a jiného ovoce
Tyto kyseliny účinkují tak, že narušují proteinové vazby mezi odumřelými buňkami na povrchu kůže, odstraňují je a odkrývají pod nimi buňky jasnější a zdravější. Tento proces čistí ucpané póry, zlepšuje tonus pleti a vyhlazuje jemné vrásky. Ztenčováním kůže se tak usnadní  průchod následně aplikovaných kosmetických přípravků. Proces je velmi rychlý a tak dochází k viditelnému zlepšení již po několika dnech. AHA kyseliny byly používány po celá staletí. O egyptské královně Kleopatře se tvrdí, že se s oblibou koupala v oslím mléce a dámy na francouzském dvoře si zase potíraly obličej vínem, aby měly hladkou, vláčnou pleť bez zánětlivých pupínků.

Schopnost rychlého odstranění odumřelých kožních buněk není rozhodně jediným účinkem ovocných kyselin pro naši pleť. Velmi dobře se také využívají k redukci tvorby vrásek, stimulaci produkce kolagenu, který pokožku přirozenou cestou zpevňuje a vypíná, účinně hydratují pokožku, odstraňují akné a zesvětlují pigmentové skvrny.
 
Mezi nejdůležitější AHA kyseliny řadíme bezesporu kyselinu glykolovou, mezi jejíž přednosti patří výborná schopnost proniknout kůží. Díky tomu se používá na produkty péče o pleť, nejčastěji jako chemický peeling  používaný v dermatologii, plastické chirurgii nebo v estetice. Stimuluje a usnadňuje obnovu rohové vrstvy pokožky s jejím následným zeslabením. Uvolňuje buňky, které mohou a musí být odstraněny. Působí díky procesu narušování „mezibuněčného tmelu“, který  drží buňky  pohromadě, a brání tak pronikání hydratačních či výživných přípravků, tím má schopnost usnadnit průchod následně aplikovaných kosmetických přípravků, které se pak dostanou až do nejhlubších vrstev pokožky, například do oblastí epidermis, kde se nachází kyselina hyaluronová.  Zvyšuje se tak její schopnost zachytit hydratační složky kosmetických přípravků.
 
Kyselina salicylová (BHA) odborně beta-hydroxykyselina je jednou z nejúčinnějších antibakteriálních látek. Tato kyselina se už dlouhá léta používá v lékařství i lékařské kosmetice. Vyrábí se z kyseliny acetylsalicylové, kterou v podobě Acylpyrinu, Anopyrinu či Aspirinu užíváme proti horečkám a bolestem. Kyselinu salicylovou lze také získat ze salicinu obsaženého ve vrbové kůře, tužebníku a dalších bylinách. Extrakty z těchto bylin však nemají na pleť žádné peelingové účinky a kosmetika s jejich obsahem je v tomto směru k ničemu. Nejde však o stejné chemické látky, a proto nelze Acylpyrinem nahradit kosmetiku s obsahem kyseliny salicylové. Od předchozích kyselin se tahle liší jednou velmi podstatnou vlastností: není rozpustná ve vodě, ale v tucích. V praxi to znamená, že je schopná pronikat do pórů a čistit je zevnitř, což žádná jiná kosmetická látka neumí. Ucpané póry jsou ucpané z podobného důvodu, z jakého je suchá pleť hrubá a šupinkovatá – odstraňování odumřelých buněk zevnitř pórů neprobíhá správně, nahromaděné buňky pór ucpou a vznikne buď černá tečka (obsah póru se působením UV záření zabarví do tmava) nebo pupínek (nepořádek zůstane uzavřený v póru a ten se zanítí). Kyselina salicylová pomáhá udržet v pórech správný koloběh buněk a zároveň má jisté protizánětlivé vlastnosti, které sice nepůsobí na bakterii, jež je původkyní akné, ale pomohou likvidovat sekundární infekce. Je tedy velmi osvědčená v přípravcích, které jsou určené pro léčbu akné, protože zároveň dokáže regulovat tvorbu mazu, a to aktivním působením na enzymy zodpovědné za jeho produkci. 
 
Kyselin, které jsou pro naši krásu užitečné je ještě značná řádka, ale o nich zase příště. Pokud byste si však chtěli vyzkoušet účinky těchto látek na vlastní kůži, není niž snazšího než vyzkoušet novou řadu značky Alissa Beauté WHITENNING, která právě díky těmto přírodním látkám kouzlí s obnovou pleti, tonizuje jí a bělí.
  • Líbil se vám článek? Sdílejte jej s přáteli.